לכתוב בטוב – לשבור את ה״מחסום״
יושבים מול מסך ריק ולא מצליחים לכתוב?
זה לא מחסום כתיבה!
מה הבעיה?
״אין לי מוזה״ -
אם תשבו ותחכו למוזה שתבוא
אתם כמעט ולא תכתבו.
יחד נבין איך לייצר מכל דבר שנמצא סביבנו רעיון לשיר ואיך לפתח אותו לכדי אחד כזה
״זה לא מספיק טוב״ -
יש לכם את התכלס אבל מה שיצא לא מספיק טוב לדעתכם?
במקום לכתוב ולמחוק בלי סוף, נלמד יחד איך להפוך את הברווזון המכוער שלנו לברבור
״מחסום כתיבה״ -
שבועות ואולי חודשים שלא כתבתם כלום! אין מתסכל מזה!
אני מבטיח לכם - כשמבינים על מה רוצים לכתוב, דרך שאלות וקבלת החלטות, ה״מחסום״ יעלם!
״אין לי זמן״ -
מי אמר שכל פעם שתשבו לכתוב צריך לצאת לכם שיר מלא?
בסדנה נדבר על עקרון חצי שיר - איך הוא עוזר ליצור הרגל בריא לכתיבה עקבית ואיכותית
״לכתוב זה חשוף״ -
לפעמים אנחנו מסתירים את האמת שלנו עם מטאפורות ודימויים שלא באמת נחוצים.
יחד נמצא את הדרך הכי מדויקת עבורכם להוציא את האמת שלכם
מה יהיה לנו בסדנה?
בסדנה נעסוק בדרכים שונות להנעת תהליכי יצירה, כתיבה והלחנת שירים, בשיטות לשבירת ״מחסומי כתיבה״, ושימוש בכלים שנמצאים בהישג יד של כל אחד ואחת מאיתנו.
ששת המפגשים ייערכו בשעות הערב באולפן שלי בגבעתיים, בקבוצות קטנות כדי לייצר סביבה בטוחה ונעימה ליצירה, וכדי לאפשר לכל אחת ואחד לקבל את מלוא תשומת הלב, הזמן והקשב.
היכרות, מבנה של שיר ויסודות, עקרון ״השאלות החכמות״ ושיטת המרקר שיעזרו לנו למצוא את הפנינים שלנו בכל שלב בדרך.קבלת משימת הכתיבה הראשונה ״חצי שיר״.
איך משתמשים בהשראה משירים אחרים בלי לעבור את הגבול, מה זה ״כתיבה פרודוקטיבית״ ומאיפה מתחילים למצוא את הקול שלנו?
כמה כח יש למשפט הראשון שלנו, איך אומרים משהו שאחרים יוכלו להזדהות איתו מבלי שנשמע ״כמו כולם״, ואיך משתמשים בכל החלקים שבנו בלי להשתעמם מעצמנו.
מה אנחנו צריכים לעשות כדי לייצר הרגל של חיפוש ומציאת רעיונות ו״תכלסים״ באופן עקבי שבעזרתם נוכל לכתוב כל הזמן.
התבוננות אישית בשירים שנכתבו בסדנה, שאילת שאלות עליהם ומציאת חלקים מטביעת האצבע שלנו. שימוש בכלים שרכשנו כדי לגשת ליצירות קודמות ולדייק אותן.
מפגש סיכום בו נשמע את המשימה האחרונה שניתנה, עצות על מה כדאי תמיד לעשות (ומה לא) ולאן ממשיכים מכאן בדרך ל-E.P שתמיד רצית.
במשך שנים כתבתי שירים
לפעמים ה״מוזה״ הגיעה ונוצר שיר בחצי שעה, ולפעמים הייתי יושב ומנסה לכתוב מול סמן מהבהב על מסך המחשב בלי אות אחת שנכתבה, או גרוע מזה – כתבתי ומחקתי וכתבתי ומחקתי בלי הפסקה, פשוט כי לא באמת ידעתי או הבנתי על מה אני בכלל רוצה לכתוב.
הכל השתנה כשיום אחד לפני ארבע שנים התחלתי לשאול את עצמי שאלות תוך כדי תהליך הכתיבה. מהרגע שהתחלתי לשאול את ה״שאלות החכמות״ התחלתי לכתוב שירים נורא מהר, וברמה גבוהה יותר ממה שכתבתי אי פעם (ובאופן עקבי!).
אז התחלתי ליישם את השיטה הזו בסשנים עם אמנים אחרים – בשלוש השנים האחרונות אני יושב וכותב עם המון אמנים ויוצרים מדהימים כמו שי גבסו, עידן יניב, מיכאל בן דוד, עדי אולמנסקי, שירה זלוף ועוד, ואני תמיד שואל את אותן השאלות.
תמיד, אבל תמיד – נכתב שיר.
זו לא נוסחת פלא, וזה לא גימיק!
אלו כלים, דרכים ושיטות לקבלת החלטות יצירתית שמניעות את תהליך הכתיבה באופן אקטיבי, שאני משתמש בהם באופן יומיומי, ושאני רוצה לחלוק איתכם.
אם הגעת ל״מחסום כתיבה״ ואת/ה חייב/ת לשבור אותו במקום להמשיך לשבור את הראש
אם לוקח לך שעות ואפילו ימים או שבועות לכתוב שיר אחד בלבד, וגם ממנו את/ה לא מרוצה כל כך
אם את/ה לא מרבה לכתוב ובא לך לשפר את יכולות כתיבת השירים שלך
אם נמאס לך לחכות למוזה שתנחת עליך מתי שבא לה
אם את/ה רוצה להפוך את הכתיבה שלך למהנה וזורמת, וליצור כמה שיותר
מה אומרים על הסדנה?
מצאתי את עצמי כותב על עצמי בלי מעצורים או מחסומים ובזכות ההכוונה של אפק זה היה יותר פשוט ממה שהיה נדמה לי. באתי לסדנה בשביל להרחיב את מחסן הכלים שלי, ולקבל אינפוטים מאנשים אחרים. קיבלתי דרכים להמשיך לכתוב גם כשאני נתקע, אפשרויות בלתי נגמרות של השראה ומוזה, ולראות שבכל דבר יש מילים שאפשר להשתמש בהן. תודה ענקית לאפק על ההכוונה והמוכנות לתת כלים וטכניקות שהן יקרות מפז, הרגשתי את השיפור כבר אחרי המפגש הראשון.
כאדם שהמילים מאוד חשובות לו, הרגשתי איך השיטות בסדנה עוזרות לי למצוא את הדרך לבטא את מה שאני רוצה לומר. מצאתי את עצמי בוחן מחדש דברים שכתבתי, משכלל אותם, מחדד אותם. הצלחתי להיפתח ולתת לכתיבה שלי את המקום הנכון, שמחובר גם למוח וגם ללב, ויוצא מדויק ונכון.
אפק היה סשן הכתיבה הראשון שלי. המשפט הראשון שלו היה ״תספרי לי משהו,כל דבר. סיפור, מקרה, משהו שמפריע לך״. הרגשתי בטוחה , הרגשתי שאני יכולה לספר לו הכל ולהיות כנה מהרגע הראשון , שיש מישהו שמקשיב ובאמת רוצה לדעת ובאמת איכפת לו. אפק לימד אותי להבין מה אני בכלל רוצה להגיד , לסנן ולדעת להפרד מדברים שאני אוהבת כשהם לא נכונים, והאמין בי כשלא האמנתי בעצמי ועדיין ממשיך. אפק לימד אותי ל כ ת ו ב ש י ר י ם אם זה לא היה מספיק ברור עד עכשיו … ועדיין מלמד כי פשוט תמיד יש מה ללמוד ממנו . אז אני חושבת שהסדנא הזאת היא קצת מעבר ל״איך כותבים שיר״, הסדנא הזאת היא מראה, היא כנות והיא מקום בטוח להתבטא. מי שירשם אליה הוא בר מזל בדיוק כמוני ❤️
וואו! אני רוצה לכתוב לך על הסדנה המדהימה שעשינו בתקופה הכי קשה שיכולה להיות לא חשבתי שיצאו ממני דברים כאלה ובטח לא שככה אשתף אותך הצלחת לרדת איתנו לרזולוציות הכי קטנות ונוגעות שיש הצלחתי להגיע למצב של כתיבת שיר אמיתי וכנה ואני הכי שמחה בעולם שעשיתי את זה איתך תודה רבה רבה ! ממליצה בחום🙏🏻
בסדנה קיבלתי כלים לפתוח את התת מודע שלי ולשלוף ממנו את מה שרציתי, והשאלות החכמות פתחו בפניי את הדלת ואת הדרך לספר את הסיפור שלי בצורה שאני רוצה לספר אותו. אחרי העבודה האישית שעשינו זה באמת השלים לי את התהליך של איך לכתוב לבד. איתך העבודה היתה מאוד ממוקדת מטרה לכתוב שיר והלימוד הוא סוג של תוצר לוואי. בסדנה למדתי ממש איך אני עושה את העבודה הזאת לבד יחד עם כלים מעולים שנתת לי.
קודם כל מאוד נעים ללמוד ממך, יש אווירה ממש כיפית ואתה תמיד דואג להיות קשוב וער לכל מה שקורה וזה לא מובן מאליו. מעבר לזה -הכלים שאתה מדבר עליהם בסדנה סופר פרקטיים ובאמת מאוד מאוד עוזרים, במיוחד כשאין באמת מספיק זמן לשבת ולכתוב - עקרון חצי שיר והכתיבה בחלקים. למדתי ממך המון ואני בטוחה שכל מי שיזכה ללמוד ממך בסדנה הזאת ירויח🙏🏻
נרשמתי לסדנה כי רציתי לפתח את כישורי הכתיבה ולמצוא דרך טובה לכתוב בזמן המלחמה. במהלך הסדנה רכשתי דרכים להרגע דרך כתיבה, איך למצוא רעיונות לנושא לכתיבה ואיך להבין מתוך הטקסט אילו מילים יתאימו לשיר. למדתי בנוסף איך להביא את עצמי לידי ביטוי דרך המילים. זכיתי להכיר ולשמוע טקסטים של אפק המוכשר ושל המשתתפות בסדנה, קיבלתי זמן במהלך המלחמה בו יכולתי לא לראות חדשות ולא לחשוב על המצב ובעיקר קיבלתי מוטיבציה להמשיך לכתוב תודה רבה אפק היקר נהניתי מכל רגע!!
את אפק אני מכיר כמה כמה שנים והגעתי אליו לסדנה (אחרי שהפיק לי שני שירים) כדי לכתוב בצורה זורמת יותר, קבועה וכמובן להשתפר.השאלות החכמות עזרו לי מאוד למקד את הרעיון של השיר, וגם שיטת המרקר בתוך כתיבת הרצף. החשיבות שלו לכל מילה ומילה מאוד משמעותית והקבוצה הקטנה של המשתתפים יצרה המון יחס אישי והתעמקות בכל אחד. ממליץ!
למדתי איך לקבל השראה לכתיבה, איך לדייק אותה יותר ויותר ולכתוב אותה באופן שיותר תעורר הזדהות, והבנה בפני הצורך של השיר וסוג של לעבור טיפול עם עצמך תוך כדי הכתיבה, כי זאת התעמקות של ממש בנפש שלנו כששואלים שאלות קשות. בכל מפגש שמענו מכל אחד ואחת שיר והתעמקנו בו וגם שיתפנו בדברים מאוד אישיים זה היה מאוד מיוחד ואהבתי שלא היה לחץ של זמן.ֿ לב גדול, נהנתי מאוד והרגשתי מאוד עטופה ושרוצים לשמוע אותי❤️
קצת עליי
היי, אני אפק לאמור – כותב מלחין, זמר-יוצר, מפיק ומעבד מוזיקלי החתום
במחלקת היצירה הראשונה שהוקמה בחברת NMC United.
אני מרצה לכתיבת טקסטים במכללת BPM ובוגר המכללה במסלול סאונד והפקה, ובשנים האחרונות עבדתי עם שלל אמנים ואמניות ביניהם שי גבסו, מיכאל בן דוד, עדי אולמנסקי, שירה זלוף ועוד.